In 2007, na een tienerkamp in Bolintin Vale, beseften we dat het op deze manier bieden van hulp zinloos was. Onze inspanningen brachten geen verandering in de situatie van verstandelijk gehandicapten in Roemenië. De transporten waren kostbaar en de goederen kwamen vaak niet op de juiste plek terecht. Onze aanwijzingen om anders met de cliënten om te gaan, werden niet opgevolgd. We realiseerden ons dat we pas iets konden veranderen als we een eigen instelling zouden hebben.

Daarom namen we in 2009 contact op met een jonge architecte, voor wie dit haar eerste opdracht was. Ze ontwierp een duplexwoning met twee woongroepen, elk voorzien van zes eenpersoons slaapkamers met een eigen douche en toilet. Daarnaast had elk huis een eigen woonkamer en keuken, plus de nodige andere ruimten. Alles werd ontworpen volgens Nederlandse inzichten.

Na veel overleg met de lokale overheden stelde de gemeente Gaiseni een stuk grond beschikbaar waarop wij ons gebouw konden realiseren.

Carpenis-27-mai-2010-01-300x225 Geduld en vertrouwen

Eerst moest er nog een oude landbouwschuur worden gesloopt


In 2010 en 2011 werkten tienerkampen uit Maasland aan het terrein en het gebouw. Later volgden nog enkele tienerkampen voor de afwerking.
Door geldgebrek liep de bouw wat vertraging op, maar in 2015 was het project voltooid.
Toch duurde het tot 2023 voordat de overheid toestemming gaf voor bewoning door cliënten, vanwege de moeilijk te omzeilen bureaucratie.
Op 6 maart 2023 arriveerden de eerste 8 cliënten, en een maand later kwamen er nog 12 bij. Het Hollandhuis was toen helemaal vol!
opening Geduld en vertrouwen